Jelacic sheet spring / Jelacic féle nagyvitorla rugó

(Magyar nyelven az oldal közepétől olvasható)

About this title, you can ask: What the hell is the sheet spring? This is actually a clever gadget which should be applied to the mainsheet. It automatically trims the mainsail in gusty and stronger winds.

Jelacic Sheet Spring

P1050212

Why is it good for me?

This little spring speed up your RC sailboat in the mentioned conditions. It raises the stability of your RC sailboat by reduce your corrections with the rudder, so you can earn better speed in gusty and stronger winds.

Before the 9. Rogoznica Cup last weekend, I also applied this small gadget, which was a great idea because, there was strong wind on the first day. In conditions like that I always suffer with my Topiko boat, because this boat is not the best in strong winds, and I also have to learn a lot about competing in these conditions. I noticed that my boat really perform better with the applied spring in gusty strong winds on the upwind part. The truth is that I had to make corrections with rudder, but much less like in the previous time. For me the usage of the sheet spring was totally positive.

Where and how can I apply this gadget?

(I heard all these information from Zvonko Jelacic the developer of the sheet spring.) The spring should be applied at the end of the mainsheet where it connects to the line of the servo which trims both of the sails. The main point is that on side of the sheet spring should be connected to the mainsheet, the other side should be connected to the line of the servo. Another important thing: Inside the spring there should be a 2,5cm long line which connects the two side of the spring to protect it from harmful effects. It allows the spring to work on a 2,5cm long way which won’t be totally used in normal conditions, but it protects the spring from fatal damage when other boats hang on yours.

P1050216P1050221

P1050224

You can find the spring here: Jelacic Sheet Spring

És akkor most magyarul!

A cím hallatán jogosan felmerülhet benned a kérdés, hogy mi is az a nagyvitorla rugó. Ez tulajdonképpen egy okos kis kütyü, amit a nagyvitorla behúzó kötelére kell erősíteni. A lényege, hogy amikor hirtelen jön egy nagyobb pöff, vagy erősebb szelekben vitorlázik az ember, akkor ez automatikusan enged a nagyvitorla behúzó kötelén.

P1050210

Jelacic Féle Nagyvitrola Rugó

P1050212

 

De miért is jó ez nekem?

Ez a kis rugó felgyorsítja a hajót a már említett szelekben, mivel segítségével a hajó ilyenkor stabilabban tudja tartani az irányt, azaz kevesebbet kell korrigálni, ami sebességi előnyt jelent.

A hétvégére én is beszereltem a rogoznicai versenyre, ami jó döntés volt, mert elég erős szél volt az első napon. Erős szélben nagyon szoktam szenvedni, mert a Topiko típusú hajóm nem kimondottan egy erős szeles versenygép, és mert nekem is van még tanulnivalóm bőven az ilyen körülmények között. A rugó segítségével viszont azt vettem észre, hogy a hajóm szembeszeles szakaszon jobban bírja a pöfföket és a szél felerősödését. Igaz így is kellett korrigálnom de érezhetően kevesebbet, mint azelőtt, úgyhogy nekem pozitív volt ennek a rugónak az első használata.

Hogyan és hova szereljem be ezt a kis kütyüt?

(Amiket itt leírok, azt Zvonko Jelacictól, ennek a rugónak a kitalálójától tudom.) A rugót a nagyvitorla behúzó kötelének a végére kell kötözni, oda ahol az találkozik a fő behúzó kötéllel, ami mindkét vitorlát mozgatja. A lényeg, hogy a rugó egyik vége a fő behúzó kötélhez, a másik vége pedig a nagyvitorla behúzó köteléhez legyen csatlakoztatva. Fontos dolog az is, hogy a rugó közepén átmenjen egy 2,5cm-es határoló kötél, ami a rugó két végéhez van kötözve. Ez maximálisan 2,5cm-es mozgást enged a rugónak, amit ugyan normál körülmények között soha nem fog kihasználni, de másik hajóval történő összeakadáskor megóvja a rugót a kinyúlástól. Az alábbi képeken láthatjátok én miként szereltem be ezt a kis kütyüt.

P1050216 P1050221 P1050224

 

Itt találjátok a rugót: Jelacic Nagyvitorla Rugó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s